Ish-presidenti i Shteteve të Bashkuara, Donald Trump u shpall fajtor të enjten për 34 akuza lidhur me falsifikimin e të dhënave të biznesit, por çështja nuk ka mbaruar ende.

Po, të enjten Trumpi vërtet u bë ish -presidenti i parë i SHBA-ve që shpallet fajtor për një krim, por siç shkruan “Reuters”, ai mund të shmangë burgun.

Ai është shpallur fajtor, por vendimi për dënimin që do të marrë nuk është dhënë ende. Trump gjithsesi ka paralajmëruar se ai do të apelojë dënimin që mund të marrë.

Më poshtë i japim përgjigje disa pyetjeve lidhur me këtë çështje, më kryesorja pyetjes “A do të pengojë ky vendim Trumpin të garojë për president?”. Përgjigja është “JO”.

Çfarë ndodh tani?

Gjykatësi që kryeson çështjen, Juan Merchan, së pari duhet të aprovojë aktgjykimin dhe të hyjë në një gjykim përfundimtar, megjithëse kjo është zakonisht një formalitet.

Merchan vendosi që dënimin përfundimtar ta japë më 11 korrik, vetëm disa ditë para se Partia Republikane planifikohet të emërojë zyrtarisht Trumpin për president, përpara zgjedhjeve të 5 nëntorit.

Krimi i falsifikimit të dokumenteve të biznesit mbart një dënim maksimal prej katër vjetësh burg, megjithëse të dënuarit shpesh marrin dënime më të shkurtra, gjoba ose shërbim prove. Burgimi nuk do ta pengonte ligjërisht Trumpin të bënte fushata, ose të marrë detyrën nëse do të fitonte.

Avokatët dhe prokurorët do të rekomandojnë disa dënime dhe më pas do të argumentojnë mbi to në seancën e dënimit të Trumpit, ku Merchan do të marrë një vendim.

A do të shkojë Trump në burg?

Kjo nuk ka gjasa të ndodhë. Dënimi maksimal për krimin e Trump për falsifikimin e regjistrave të biznesit është një deri në katër vjet burg.

Është e rrallë për njerëzit pa histori kriminale që dënohen vetëm për falsifikim të regjistrave të biznesit që të dënohen me burg në Nju Jork. Ndëshkimet si gjobat ose shërbim prove janë më të zakonshme.

Të pandehurit e dënuar për falsifikim të regjistrave të biznesit të cilët dënohen me kohë pas hekurave zakonisht shërbejnë një vit ose më pak, dhe madje në ato raste, shumica ishin të dënuar për krime edhe më të rënda se sa Trump.

Nëse ndëshkohet përtej një gjobe, Trump mund të vendoset në arrest shtëpie, ose nuk do te lejohet të udhëtojë jashtë vendit. Këto kanë më shumë gjasa të ndodhin se sa burgu.

Megjithatë si një ish-president, logjistika e mbajtjes së tij të sigurt pas hekurave mund të jetë e ndërlikuar. Trump gjithashtu mund të lirohet me kusht ndërsa apelon vendimin.

A mundet që Trump të apelojë dënimin?

Po. Trump ka gjasa të ngrejë argumente që aktakuza ndaj tij është me të meta ligjërisht dhe e motivuar politikisht.

Ai gjithashtu ka të ngjarë të argumentojë se gjyqtari Merchan e privoi atë nga një gjykim i drejtë duke bërë gabime ligjore.

Mbrojtja ka mundësi të argumentojë se vetë akuzat ishin ligjërisht të pahijshme. Falsifikimi i të dhënave të biznesit më vete është një kundërvajtje në Nju Jork, por është ngritur në një krim kur bëhet për të ndihmuar në kryerjen ose fshehjen e një krimi tjetër. Në këtë rast, zyra e Bragg tha se krimi tjetër ishte një komplot për të shkelur një ligj të zgjedhjeve shtetërore. Por avokatët e Trump kanë argumentuar se ligji i shtetit nuk vlen për zgjedhjet federale.

A mundet Trump të zgjidhet akoma president?

Me pak fjalë, PO. Kushtetuta e SHBA-së kërkon vetëm që presidentët të jenë të paktën 35 vjeç dhe qytetarë të lindur amerikanë që kanë jetuar në vend për 14 vjet.

Në teori, Trump mund të betohej nga burgu në ditën e inaugurimit, 20 janar 2025, nëse ai do të fitonte kundër Bidenit.

Profesori i ligjit në Universitetin e Kalifornisë, Richard L. Hasen, i cili është një nga ekspertët kryesorë në SHBA për ligjin e zgjedhjeve – ka thënë vazhdimisht se asgjë në kushtetutën e SHBA-ve nuk e ndalon një kriminel të dënuar për të kandiduar për zyrën më të lartë të vendit.

“Legalisht, asgjë nuk ndryshon me statusin e Trumpit si kandidat.”- shkroi Hasen në blogun e tij të enjten, citon CNN.

“Kushtetuta përmban vetëm kualifikime të kufizuara për të kandiduar për zyra (të jesh të paktën 35 vjeç, një qytetar i lindur natyral dhe të paktën 14 vjet banor i SHBA-ve).”– vazhdoi Hasen.

Për më tepër, shtetet nuk mund ta skualifikojnë Trumpin nga kandidimi “dhe ata nuk mund të shtojnë kualifikime të tilla si përjashtimi i të dënuarve nga votimi.”

Madje Richard Grenell, ish- Drejtori Inteligjencës Amerikane, një njeri i besuar i Trumpit beson se ky vendim e favorizon Trumpin për president.

Pasi ish-presidenti u shpall fajtor, Grenell postoi në rrjetet sociale: “12 Juristët e majtë në një shtet të majtë sapo zgjodhën Donald Trumpin si Presidentin e 47 -të. Ata sapo liruan bishat.”

A do t’i kushtojë dënimi Trumpit të drejtën e tij për të votuar?

Megjithëse Trump, si banor i Floridës, i nënshtrohet rregullave drakoniane që e pengojnë të votojë, ai përfundimisht mund të përfitojë nga mënyra se si ligjvënësit në Nju Jork në vitin 2021 e bënë më të lehtë për kriminelët të rifitojnë të drejtën e votës.

Kur bëhet fjalë për aktgjykimin fajtor të Manhattan -it, nëse Trumpit do i jepet e drejta për të votuar në Florida në zgjedhjet e nëntorit do të varet nga fakti nëse ai është dënuar me burg dhe nëse ai e ka mbaruar vuajtjen e dënimit deri në kohën e zgjedhjeve.

Florida ndalon kriminelët të votojnë derisa të kenë përfunduar kushtet e plota të dënimit të tyre dhe derisa ata të kenë paguar ndonjë gjobë që shoqëron dënimin.

Ndalimet e votimit në Florida zbatohen për njerëzit me dënime jashtë shtetit. Sidoqoftë, nëse dënimi i një qytetari të Floridës është dhënë jashtë shtetit, Florida ndjek ligjet e këtij shteti nëse i dënuari rifiton të drejtën për të votuar apo jo.

Në Nju Jork, falë një ligji të vitit 2021, njerëzit me dënime kriminale rimarrin të drejtën e tyre për të votuar pasi të përfundojnë mandatin e tyre të burgosjes – edhe nëse ata janë ende subjekt i lirimit me kusht. Kjo do të thotë që Trumpit do t’i mohohej vetëm e drejta e tij për të votuar në Florida, nëse ai do jetë duke vuajtur dënimin me burg për dënimin në Manhattan në kohën e zgjedhjeve.

Leave a Reply

  • (not be published)